EPS Uitlaten / USA Engines / Kohout Marine Parts

Elke twee weken delen we bij de CNCD met een groep ondernemers onze ervaringen tijdens een gezellig uitgebreid ontbijt. Maar waarom hebben deze ondernemers eigenlijk voor de CNCD gekozen? De komende tijd stellen verschillende leden van de CNCD zich voor!

Even voorstellen:

Moi! Ik ben Roelf de Haan, 61 jaar jong, eigenaar van EPS Uitlaten, USA Engines en Kohout Marine Parts in Kiel-Windeweer en woonachtig in het brinkdorp Eext.Roelf de Haan

Mijn eerste auto was een Audi 60L, die ik kreeg van de moeder van een schoolvriend nadat ik hen had geholpen met het verbouwen van hun huis. Die Audi, toen met tien jaar al een “auto op leeftijd”, was de boodschappenauto voor de verbouwing. Ik had al een rijbewijs, dus als er bouwmateriaal gehaald moest worden werd ik met de Audi op pad gestuurd. En toen de verbouwing klaar was, was de Audi “over” en kreeg ik hem als dank voor mijn hulp!

Ik wist nog niet veel van auto’s, maar als student werktuigbouwkunde krijg je wel inzicht in hoe een auto hoort te werken en met Olyslager’s autotechnisch handboek in het dashboardkastje heb je de wijsheid in pacht. Benzine was ook toen al duur, dus toen mijn vader LPG in z’n Volvo had laten bouwen heb ik de kunst afgekeken en ook LPG in de Audi gezet. Dit was het begin van een hobby waar ik nog steeds mee bezig ben en die indirect ook leidde tot mijn huidige bedrijfsactiviteiten.

Van één Audi kwamen er meer, eerst in gehuurde opslagruimtes en vanaf 1987 in een boerderij waar ik nu nog steeds woon. In 1986 las ik in de Autokampioen over een nieuwe club: de Algemene Audi Club Nederland. Ik heb me direct aangemeld en ben bij de oprichtingsbijeenkomst in het bestuur terecht gekomen. In 1989 werd ik verkozen tot voorzitter en die functie heb ik 25 jaar vervuld. Daarnaast zit ik –nog steeds- in de technische commissie als modelspecialist voor de Audi 60-Super 90.

AK-Autoteile levert sinds jaar en dag onderdelen voor deze oude Audi’s, maar begin jaren 90 hadden we nog geen e-mail en IBAN, dus zaken doen met Duitsland was zeker voor een particulier lastig. Ik heb de eigenaar, Andreas, opgebeld en ben bij hem in Frankfurt langsgegaan. We spraken af dat ik de Nederlandse markt zou bedienen. Ik vertaalde, combineerde bestellingen en zorgde voor de betalingen. Maar elke keer als ik een uitlaat bestelde was Leiden in last: de levertijd was lang, de prijs was hoog en de pasvorm slecht. Als ik Andreas daarop aansprak zei hij steevast: Du hast völlig Recht – aber ich habe nichts besseres!

Na het zoveelste uitlatendrama heb ik een oude Audi uitlaat onder de arm genomen en ben daarmee naar EPS Uitlaten in Kiel-Windeweer gereden met de vraag of ze zo’n uitlaat konden maken. Dat werd het begin van een ontwikkeltraject en zodra ik goed passende prototypes had hebben Andreas en ik een voorintekening georganiseerd. Toen ik de verzamelde bestellingen bij EPS op de toonbank legde raakte ik in gesprek met de eigenaar die me uiteindelijk vertelde dat hij wilde emigreren en vroeg of ik belangstelling voor het bedrijf had.

Per 1 januari 2002, met de invoering van de Euro, heb ik mijn baan opgezegd en werd ik eigenaar van EPS Uitlaten en toen nog USA Cars. Ik wist niet veel van uitlaten en nog veel minder van Amerikaanse motoren, maar in het diepe leer je snel zwemmen. De zaken gingen goed en ik kon investeren in o.a. voorraad, machines en het gebouw, een voormalige aardappelmeelfabriek uit 1900.

Waarom ben je lid geworden?

Toen in 2012 de klad in de economie kwam werd het rustig in de werkplaats – te rustig. Dus toen medeoprichter Sietse Hof van AFI mij uitnodigde voor de oprichtingsbijeenkomst van de CNCD heb ik mijn aversie tegen netwerken opzij gezet en zat ik op donderdagochtend om kwart voor 7 in Balloo – om er geleidelijk achter te komen dat netwerken op de CNCD manier géén gebakken lucht is. Dus ik werd lid, heb inmiddels alle bestuursfuncties al eens vervuld en heb een heel mooi en waardevol netwerk opgebouwd met duurzame relaties, ook met mensen die inmiddels geen lid meer zijn.

In december 2017 deed ik een rondje Nederland om een aantal klanten op te zoeken. Ik had wat tijd over en besloot ook even bij mijn klant én leverancier Kohout Marine Parts langs te gaan,. Onder het genot van een bak koffie vertelde de eigenaar mij dat hij overwoog om het bedrijf te verkopen. Of ik misschien belangstelling had? We kwamen tot zaken en in de kerstvakantie van 2018 heb ik de voorraden en de hele inventaris verhuisd van Rijsenhout – onder de rook van Schiphol- naar Kiel-Windeweer. Mijn Iveco weet dat nog heel goed ;).

Op 2 januari 2019 was Kohout Marine Parts weer operationeel, nu vanuit Kiel-Windeweer, mede dankzij de deskundige hulp van Gerard van Werkplekcloud die FastData, het ERP pakket waar Kohout op draait, naadloos wist te integreren in mijn bestaande computernetwerk.

Wat is de meerwaarde van de CNCD voor jou?

Vertrouwen!

Bouwen aan vertrouwen is een van de kernwaarden van de CNCD. Een visitekaartje overhandigen is snel gedaan, maar als je relatie zich beperkt tot dat kaartje kén je iemand niet! Om iemand en zijn bedrijf écht te leren kennen moet je investeren in die relatie. Alleen als je daar beiden tijd en energie in steekt kom je er achter waar iemand voor staat en wat hij of zij kan en doet. Dat is de basis om onderling zaken te doen, om iemand écht aan te bevelen, maar ook om met elkaar te sparren over typische ondernemersproblemen en vraagstukken.

Gunnen is ook een kernwaarde in de CNCD. Dat kan een opdracht zijn, maar ook het ontwikkelen van een bedrijf. Als je door het delen van je eigen ervaring een collega ondernemer kunt helpen met de ontwikkeling van z’n bedrijf ben je pas echt aan het vermenigvuldigen. Daar groei je allebei van!

Aan wie geef jij de pen door?

Aan Harry Dijkstra. Harry, ook een van de leden van het eerste uur, is geen man van de voorgrond, maar ondertussen wel een kundig en flexibel ondernemer met een groot hart voor mensen die met hele andere problemen kampen. Mensen zoals hij zorgen voor de menselijke maat bij het ondernemen, een factor die in geen enkele jaarrekening uit te drukken is!

Lidmaatschap
 

Kosten:€ 400,- ex BTW per jaar
incl. ontbijt, zaalhuur en overhead
 
Tijd:elke 2 weken op donderdag
van 06:45 tot 08:30 uur.